Familie Zeldenrijk

/
/
Familie Zeldenrijk
Het familiebedrijf van Anton & Helen
Aan de rand van het mooie dorp Zeijen in de provincie Drenthe ligt het familiebedrijf van Anton en Helen Zeldenrijk. Anton wist van kinds af aan dat hij veehouder wilde worden. Anton en Helen hebben vier kinderen: Stijn, Ton, Gertjan en Femke. Ook zij genieten erg van het leven op de boerderij en willen later ook graag ‘boer’ worden.

De sterkste koeien

Eerst stond de boerderij in Naarden, Noord-Holland, en sinds 2013 in Zeijen. De boerderij in Naarden lag midden in het bos en was slecht verkaveld. Er was geen mogelijkheid om de boerderij te ontwikkelen. Daarom besloten Anton en Helen naar Drenthe te verhuizen. De boerderij in Zeijen telt ongeveer 120 melkkoeien, 30 pinken en 30 kalveren. De koeien zijn voornamelijk van het ras Frisian Holstein, zowel roodbonte als zwartbonte. Anton fokt al jarenlang zijn koeien uit de beste en sterkste koeien. Alle landerijen liggen om de stal en dat maakt het weiden en voeren van de koeien veel makkelijker dan toen de boerderij nog in Naarden stond.

Hooidijk

De boerderij is gelegen aan de Hooidijk. De landerijen aan deze ‘weg’ zijn al eeuwen graslanden en zeer geschikt voor koeien om te grazen. Vandaar de naam ‘Hooidijk’. De familie Zeldenrijk kiest er dan ook voor hun vee zo lang en veel mogelijk te weiden. Als het weer het toelaat, lopen de koeien buiten. Daar geniet de familie van! Of de koeien nu binnen of buiten lopen, de basis van hun voer is altijd het gras van de eigen landerijen. Dit wordt aangevuld met maïs en andere bijproducten. De koeien van Anton en Helen maken elke dag verse melk, welke wordt verwerkt door de zuivelcoöperatie FrieslandCampina. Zij maken er gezonde en lekkere zuivelproducten van.

De Boermarke

De boerderij van de familie Zeldenrijk ligt in de boermarke Zeijen. De familie wist voor de verhuizing niet van het bestaan van een boermarke af, maar heeft er nu een positieve ervaring mee. De boermarke blijkt een goed middel om gezamenlijk te werken aan het nog duurzamer maken van de boerderijen in de boermarke.
Play Video

Boermarke nieuws

Boermarke nodigt u uit voor een Lentegesprek
Boermarke plaatst bankjes
De tweede editie van ‘De Oogstkrant’ is uit
Leden boermarke volgen cursus ‘Natuurbeheer en ondernemerschap’
5 km bloemenranden gezaaid in de boermarke Zeijen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen omtrent de boermarke Zeijen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.