5 km bloemenranden gezaaid in de boermarke Zeijen

/
/
5 km bloemenranden gezaaid in de boermarke Zeijen
5 km bloemenranden gezaaid in de boermarke Zeijen

Afgelopen vrijdag 26 mei is er in totaal langs de akkers en weilanden van de boermarke 5 km bloemenranden ingezaaid. Herjan Emmens (akkerbouwer uit Zeijen, 25 jaar) en Roy Dussel (22 jaar, boerenzoon van melkvee- en akkerbouwbedrijf Dussel uit Peest) hebben dit gedaan met een 1 meter brede zaaimachine van Combidrain.

Dit idee voor het zaaien van de bloemenranden is ontstaan doordat we gebruik konden maken van de zaaimachine van Combidrain en omdat we al een aantal jaren ervaring hebben met het zaaien van de bloemenranden in de boermarke door ons project ‘voorsorteren GLB’. Door regelgeving mogen we langs (droge) sloten geen mest en bestrijdingsmiddelen meer aanbrengen (variërend van 1 tot 3 meter uit de sloot). Deze stroken zorgen voor behoorlijke onkruiddruk in de akkerbouwgewassen. Bij wijze van experiment zijn deze stroken nu dus ingezaaid met een mengsel  geschikt broedende akkervogels en bijen.  Dit mengsel bevat o.a. klaproos, koolzaad, korenbloem, boekweit, zonnebloemen en nog veel meer soorten granen. Nu hopen op wat regen en warm weer zodat de randen mooi op kunnen komen.

We zijn blij met de mogelijkheid om dit te kunnen proberen en dit wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe en LNV. Dit is het laatste jaar dat we meedoen aan het IBP-VP (Intergraal bestuurlijke programma- vitaal platteland)-project waardoor dit soort initiatieven mogelijk zijn.

Ander nieuws

Leden boermarke volgen cursus ‘Natuurbeheer en ondernemerschap’
5 km bloemenranden gezaaid in de boermarke Zeijen
Wat te doen bij een aanrijding met wild?
‘De Oogst’ gepubliceerd
Video: Montage DAW project