Familie Schoenmakers

/
/
Familie Schoenmakers
De gebroeders Schoenmakers
Henk en Stefan Schoenmakers zijn broers met een melkveehouderij in het noorden van Zeijen. De broers zijn in 1998 met hun partners Jolande en Yvonne vanuit Brabant naar Zeijen gekomen. Ze zijn naar het Noorden verhuisd omdat hier meer plek was om grondgebonden te kunnen ondernemen. De broers doen daarnaast veel aan duurzaamheid en duurzame melkproductie voor de melkstroom van Albert Heijn.

Broers in de maatschap

Door onder andere een kavelruil hebben de broers nu een stuk land van ongeveer 250 hectare. Een aantal hectare hiervan is aan de provincie verkocht en wordt ingericht voor de natuur. Een ander resterend deel verhuren de broers voor bieten en bollenteelt. Op het stuk land vind je 400 koeien met bijbehorend jongvee. Het zijn dubbeldoelkoeien, die voor zowel melk- als vleesproductie kunnen worden gebruikt. Dit aantal willen de broers de komende jaren aanhouden. Ze zitten royaal in de grond, voor de Albert Heijn melkstroom hebben ze 210 hectare grasland nodig. Op de resterende hectares overwegen de broers om een zonnepark aan te leggen.

Duurzame melkproductie

De broers leveren hun melk aan de duurzame melkstroom van Albert Heijn. Hiervoor is de vergoeding per liter melk weliswaar hoger, maar de lijst van productievoorwaarden ook een stuk langer. Eén van de belangrijkste daarvan is dat je niet meer dan 18.000 liter melk per hectare gras mag leveren. Daarnaast mag je het grasland niet ploegen en van je hectares grasland moet je 10% in beheer doen, dit om de komst van weidevogels te stimuleren. Ook wordt er veel gedaan aan het comfort van de koeien. Er moeten veeborstels in de stal hangen, er liggen koematrassen en er mag absoluut geen overbezetting in de stal zijn.

Boermarke

Henk en Stefan zijn er trots op dat ze lid zijn van de Boermarke. Het kan erg lang duren om iets te bereiken, maar met elkaar bereik je meer dan alleen. Ook werkt het volgens de broers beter om met elkaar dingen te bereiken in plaats van elkaar tegen te werken. Bijvoorbeeld samenwerken in een kavelruil waardoor het mogelijk wordt dat iemand anders kan verhuizen. Mooi om zo samen het ondernemen effectief maar ook leuk te maken.
Play Video

Boermarke nieuws

Boermarke nodigt u uit voor een Lentegesprek
Boermarke plaatst bankjes
De tweede editie van ‘De Oogstkrant’ is uit
Leden boermarke volgen cursus ‘Natuurbeheer en ondernemerschap’
5 km bloemenranden gezaaid in de boermarke Zeijen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen omtrent de boermarke Zeijen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.