Familie Luinge

/
/
Familie Luinge
Akkerbouwbedrijf  Luinge
Aan de rand van het dorp Zeijen staat het akkerbouwbedrijf van Willem Luinge. Willem zit in de maatschap Luinge/van der Burg. Voorheen stond het bedrijf van Willem in Taarlo, in 2013 is hij naar Zeijen gekomen met zijn zoon Erik. Willem’s zoon Erik vindt het mooi om mee te kijken in het bedrijf en op het land, maar nog iets te jong om te beslissen of hij zelf ook ooit boer wordt of niet.

Vanuit Taarlo naar Zeijen

Het boeren zit in de familie en in Taarlo zat Willem in de maatschap bij zijn ouders. Dit was een gemengd bedrijf met akkerbouw en veehouderij. Willem ziet zichzelf echter meer als een akkerbouwer. Via zijn netwerk in Taarlo kwam hij bij zijn huidige maatschap, onder andere omdat hier geen opvolger was. In 2013 heeft hij zijn bedrijf in Taarlo verkocht met een stuk aangrenzend land, de rest van het land is aangehouden en hebben ze nu nog steeds in gebruik daar.

Traditioneel akkerbouwbedrijf

Willem ziet zijn bedrijf in Zeijen als een traditioneel akkerbouwbedrijf. Als gewassen telen ze zetmeelaardappelen, graan, suikerbieten en af en toe wat maïs, wat meestal naar een veehouder in de buurt gaat. Het bedrijf heeft rond de 110/115 hectare grond. In de toekomst houdt Willem dit ook graag zo en hoeft het akkerbouwbedrijf niet heel veel te groeien.

Boermarke

Toen Willem in 2013 van Taarlo naar Zeijen kwam viel hij ook gelijk onder de Boermarke Zeijen. Willem ziet zichzelf niet als een vergaderboer of een bestuurder op dat gebied, maar voelt zich op andere vlakken wel bij de boermarke betrokken. Bijvoorbeeld bij een kavelruil als geen-belanghebbende en alle gezamenlijke werktuigen van de boermarke staan bijvoorbeeld bij Willem op zijn land. Op die manieren vindt hij het leuk om betrokken bij de boermarke te zijn. Ook heeft Willem in het kader van het circulaire markeplan bloemranden aangelegd om de akkers en denkt het erover na om de zonnepanelen op zijn dak uit te breiden.
Play Video

Boermarke nieuws

Boermarke nodigt u uit voor een Lentegesprek
Boermarke plaatst bankjes
De tweede editie van ‘De Oogstkrant’ is uit
Leden boermarke volgen cursus ‘Natuurbeheer en ondernemerschap’
5 km bloemenranden gezaaid in de boermarke Zeijen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen omtrent de boermarke Zeijen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.