Familie Emmens

/
/
Familie Emmens
Erik en zijn zonen
Midden in het dorp Zeijen in de provincie Drenthe staat het akkerbouwbedrijf van Erik Emmens. Samen met zijn vriendin en drie zonen woont Erik hier in het dorp. Oudste zoon Herjan zit samen met Erik in de maatschap. De andere twee, Jasper en Lars, gaan nog naar school. Zij helpen graag mee in het bedrijf als dat nodig is.

5 generaties

Het bedrijf wordt al jaren geleid door de familie Emmens en Erik is ondertussen al de vijfde generatie die aan het hoofd van het akkerbouwbedrijf staat. Oudste zoon Herjan wil zich graag in het bedrijf ontwikkelen en ooit als zesde generatie het bedrijf overnemen. Het voorheen gemengde bedrijf is in de laatste 30 jaar gespecialiseerd in de akkerbouw. Het bedrijf teelt de traditionele akkerbouw gewassen aardappelen, bieten en graan. Daarnaast hebben ze grasland met maïs in combinatie met veehouders en agrarisch natuurbeheer. Dit gebeurt allemaal op een stuk grond van ongeveer 150 hectare. Met de Boermarke Zeijen wordt er geëxperimenteerd om het agrarisch natuurbeheer als collectief te verbinden en een verdienmodel te realiseren.

Nieuwe technieken

Erik is met zijn akkerbouwbedrijf altijd bezig met de optimalisatie van de teelt. Dat kan kostenbesparing of opbrengstverhoging zijn, maar ook de verbetering van de kwaliteit van het voedsel. Zo is er geïnvesteerd in zonnecollectoren op het dak. De energie die daarmee geproduceerd wordt gebruikt Erik voor het elektrisch beregenen van de gewassen, zodat deze genoeg water krijgen. Daarnaast gebruikt het bedrijf samen met andere ondernemers uit de boermarke nieuwe technieken voor het verzamelen van belangrijke data uit het gebied. Bijvoorbeeld het meten van de droogte of natte van het perceel d.m.v. sensoren. Zo kan goed aangegeven worden dat het grondwaterpeil verhoogd of verlaagd moet worden. Erik is daarnaast ook betrokken bij Het vernieuwingsbedrijf “Op de Es”, met als doelstelling om kennis te ontwikkelen over duurzame landbouw.

Samenwerkingen in de boermarke

Erik is erg enthousiast over de samenwerking binnen de boermarke. Als collectief kun je meer stappen zetten dan individueel en samenwerken aan de verwachtingen van de maatschappij. Individueel hieraan werken is mooi, maar in een groep is dit wat Erik betreft mooier, en ook veel effectiever. Kenmerkend voor dit gebied zijn dan ook de vele samenwerkingen tussen de veeteelt en de akkerbouwbedrijven. Dit is ook de visie voor de boermarke. De samenwerkingen geven veel plezier in het werk en zijn interessant om samen een win-win-situatie te creëren.
Play Video

Boermarke nieuws

Boermarke plaatst bankjes
De tweede editie van ‘De Oogstkrant’ is uit
Leden boermarke volgen cursus ‘Natuurbeheer en ondernemerschap’
5 km bloemenranden gezaaid in de boermarke Zeijen
Wat te doen bij een aanrijding met wild?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen omtrent de boermarke Zeijen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.