Familie Emmens-Schemmekes

/
/
Familie Emmens-Schemmekes
Gezinsbedrijf Familie Emmens-Schemmekes
In het dorp Donderen, ten noorden van Zeijen, ligt het gemengde bedrijf van de familie Emmens-Schemmekes. Het gezin heeft grond in Donderen, op Rhee en in Zeijen, dat ze gebruiken voor akkerbouw en veeteelt. Hier verbouwen ze aardappelen, suikerbieten, gerst en maïs en grazen er 120 stuks melkvee.

Gezinsbedrijf

In 2005 is Marloes samen met haar zoon Jard bij het bedrijf van haar man Geert ingetrokken. Na het overlijden van Geert in 2020, hebben Marloes (49) en Jard (21) het bedrijf voortgezet. Marloes noemt het bedrijf echt een gezinsbedrijf, waar haar de twee dochters van Geert en Marloes, Geke (8) en Leonie (6) soms al flink de handen uit de mouwen steken. Waardoor ze veel tijd samen doorbrengen en samen genieten van de prachtige ligging van de boerderij en de mooie natuur waarin het ligt. 

Visie

Hoewel ze niet uit een ‘familie van boeren’ komt, is agrarische sector voor Marloes door haar tuinbouwopleiding zeker niet nieuw. Samen met Jard heeft ze de taken verdeeld en is zij verantwoordelijk voor de akkerbouw, de kalveren en de pinken. Het melkvee en de fokkerij heeft Jard op zich genomen. In de toekomst willen ze vooral proberen te handhaven wat ze hebben. Uit de koeien te halen wat er in zit, met grote aandacht voor de gezondheid van de koe en voor de natuur. Daarvoor wordt het bedrijf nu geoptimaliseerd. Wel is er qua duurzaamheid de visie om, na de optimalisatie, bijvoorbeeld meer zonnepanelen aan te schaffen om daarmee geheel zelfvoorzienend te zijn en het natuurbeheer, waar ze nu ook al aan doen, uit te breiden.

De Boermarke

Dankzij hun grond in Zeijen is het bedrijf ook aangesloten bij de boermarke Zeijen. Volgens Marloes heeft de boermarke vele voordelen, zoals de machines die je samen hebt en kunt gebruiken en dus niet allemaal zelfstandig hoeft aan te schaffen. Maar ook het contact onderling vindt Marloes erg fijn. Tegenwoordig zijn de bedrijven allemaal erg groot en sta je toch minder snel stil langs de kant van de weg voor een praatje. Maar dankzij de boermarke heb je meer contact en sneller overleg met elkaar. Ook met de doorstart van hun bedrijf, na het overlijden van Geert, kregen Marloes en Jard veel steun en hulp vanuit de boermarke.

 

Daarom vindt Marloes het mooi om bij de boermarke Zeijen betrokken te zijn.

Play Video

Boermarke nieuws

Boermarke nodigt u uit voor een Lentegesprek
Boermarke plaatst bankjes
De tweede editie van ‘De Oogstkrant’ is uit
Leden boermarke volgen cursus ‘Natuurbeheer en ondernemerschap’
5 km bloemenranden gezaaid in de boermarke Zeijen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen omtrent de boermarke Zeijen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.