Familie Brink

/
/
Familie Brink
De familie Brink
Gerko Brink is een van de 12 ondernemers van de boermarke Zeijen. In 1970 verhuisde hij met zijn ouders in het kader van ruilverkaveling naar de Zeijerlaar. Van jongs af aan had Gerko de ambitie om boer te worden en toen hij dertig jaar geleden van de Middelbare landbouwschool kwam, is die ambitie waargemaakt. Met zijn vrouw en drie kinderen woont hij nu zo’n 3 km buiten het dorp Zeijen, waar hij met zijn gezin een melkveehouderij runt.

Een dag in het leven van Gerko

Inmiddels heeft Gerko een bedrijf met 65 hectare grond. Om 6.00u begint zijn dag op de boerderij. De in totaal 90 koeien worden gemolken met melkrobots en dat bevalt heel goed. In de ochtend maakt Gerko een rondje door de stallen, controleert hij de melkrobots en kijkt hij of alle koeien gemolken zijn. De gemiddelde melkproductie van de koeien is 12.000 liter per koe en de melk wordt geleverd aan Friesland Campina. Voor het ontbijt wordt de voerwagen voor de koeien gevuld en verzorgt hij het jongvee, dan wordt er samen met het gezin ontbeten , daarna draait Gerko de voerwagen leeg voor de koeien. Aan het einde van de middag worden de controle rondjes herhaald, en in de avond controleert hij nog een laatste keer of er bijzonderheden zijn. In de zomer komt daar ook nog het werk op het land bij, een flinke klus. Zomers loopt het jongvee allemaal in de weide en de koeien staan het jaar rond op stal.

Duurzaamheid

Gerko doet het werk grotendeels alleen en heeft dan ook niet de ambitie om het bedrijf uit te breiden. Wel wil hij het bedrijf blijven optimaliseren. Zijn focus ligt dan ook op het verduurzamen van de boerderij. Sinds twee jaar is de boerderij door zonnepanelen en een kleine windmolen ongeveer zelfvoorzienend in energie. De boerderij gebruikt jaarlijks zo’n 65.000 kilo watt aan stroom, waarvan 53.000 het afgelopen jaar zelf opgewekt. Tevens is er het afgelopen jaar 4 hectare gras/klaver ingezaaid en wordt er al een paar jaar gebruik gemaakt van vloeibare kunstmest, toegediend middels een spaakwielbemester . Dit voor een nauwkeuriger verdeling op het land en een lagere co2 footprint.

De Boermarke

Al 18 jaar is Gerko voorzitter van de boermarke Zeijen en dat doet hij met veel plezier. Opkomen voor de belangen van collega boeren vindt hij fijn en de waardering die hij krijgt, draagt bij aan die ervaring. Als kavelruilcommissie lid en CMZ bestuurder is Gerko druk met de verduurzaming van de landbouw in het gebied, door middel van kavelruil en verbetering van biodiversiteit. Kavelruil draagt bijvoorbeeld bij aan duurzaamheid door reductie van CO2-uitstoot. Hoe dichter de kavels bij de eigen boerderij liggen, hoe minder transport over de weg nodig is. Inmiddels staan ook andere leden van de boermarke positief tegenover natuurontwikkeling en verduurzaming. Van de 1000 hectare landbouwgrond in de boermarke Zeijen is in drie kavelruilen 750 hectare geruild. Op die ontwikkelingen is Gerko best trots want dat lukt alleen maar als alle leden willen meewerken.
Play Video

Boermarke nieuws

Boermarke plaatst bankjes
De tweede editie van ‘De Oogstkrant’ is uit
Leden boermarke volgen cursus ‘Natuurbeheer en ondernemerschap’
5 km bloemenranden gezaaid in de boermarke Zeijen
Wat te doen bij een aanrijding met wild?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen omtrent de boermarke Zeijen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.