Familie Bosma

/
/
Familie Bosma
Het familiebedrijf Bosma
In Zuidvelde, ten noordwesten van Zeijen, ligt het bedrijf van de familie Bosma. De familie bestaat uit Henk, zijn vrouw Regina, zoon Sander en dochter Jeanine. De vader van Henk startte de boerderij, en Henk en zijn broer namen de boerderij over. In 2010 stopte de broer van Henk, en ging Henk verder met zijn zoon en vrouw. Regina doet de administratie, Sander veel van het landwerk, en Henk doet van alles. Sander is van plan de boerderij later over te nemen. Echt een familiebedrijf.

Akkerbouw

De familie Bosma heeft een akkerbouwbedrijf, met 250 hectare aardappelen, 100 hectare graan, 100 hectare maïs, 30-40 hectare ui, 30 hectare bieten, 40 hectare akkerranden met voedsel velden voor vogels, en nog 40 hectare bos. In totaal zo’n 550 hectare land. In de boerderijwinkel aan huis verkoopt de familie Drentse streekproducten, zoals vlees van de koeien en varkens, aardappelen en uien. Ook verkoopt de familie er streekproducten van collega’s uit de omgeving. De winkel loopt erg goed, met mond-tot-mondreclame en promotie via Facebook wordt het er steeds drukker.

Altijd wat te doen

Een werkdag ziet er iedere dag anders uit. De ene dag is er administratie te doen, en bij mooi weer moeten Henk en Sander het land op om bijvoorbeeld te zaaien. Er is altijd wel wat te doen. De visie van de familie Bosma is de boerderij qua grootte zo te houden. Wel willen ze alle grond dichtbij de gebouwen krijgen. Dat scheelt reistijd, want soms moeten Henk en Sander een half uur op de trekker om bij het land te komen. Op een gedeelte van het land komen zonnepanelen.

Samen

De grond van de familie Bosma ligt in wel vijf boermarkes, de familie is er dus goed bekend mee. Lid zijn van de boermarke heeft voordelen, vindt Henk. Met de boermarke kun je dingen samen doen, bijvoorbeeld de machines kun je samen gebruiken. De Boermarke Zeijen is volgens Henk een hele fanatieke club, met veel actieve boeren die innovatief bezig zijn. Samen kun je meer dan alleen, is Henk van mening.
Play Video

Boermarke nieuws

Boermarke nodigt u uit voor een Lentegesprek
Boermarke plaatst bankjes
De tweede editie van ‘De Oogstkrant’ is uit
Leden boermarke volgen cursus ‘Natuurbeheer en ondernemerschap’
5 km bloemenranden gezaaid in de boermarke Zeijen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen omtrent de boermarke Zeijen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.