Familie Bonder

/
/
Familie Bonder
Het familiebedrijf van Bert Bonder
Twee kilometer nabij het dorp Zeijen staat het melkveebedrijf van Bert Bonder. Samen met zijn vrouw Lyanne en kinderen Jorn en Eline woont Bert hier in het streekje Ubbena. Naast zijn werk vindt Bert het belangrijk om te ontspannen en sociaal contact te onderhouden. Hij schaatst graag, en houdt van wielrennen en hardlopen.

Familiebedrijf

Het familiebedrijf is jaren geleden opgezet door de oma van Bert. Zijn vader nam het bedrijf over als tweede generatie. In 1971 is zijn vader samen met zijn neef in maatschp gegaan als maatschap Bonder-Nijborg. In 1999 is de maatschp ontbonden en is Bert samen gegaan als vader-zoon maatschap. In 2012 heeft Bert het bedrijf overgenomen van zijn vader. Hij is erg trots op het familiebedrijf en ziet dat zijn familie er ook plezier van heeft. Bert noemt zichzelf een allround boer. Hij doet veel zelf. Zijn vrouw Lyanne ondersteunt bij de boekhouding en ook zijn kinderen helpen met plezier mee. Bert hoopt dat zijn zoon Jorn in de toekomst ook de kans krijgt om het bedrijf over te nemen.

Toekomst

Het melkveebedrijf bestaat uit 110 melk- en kalfkoeien. Daarnaast heeft Bert 50 hectare grasland en 15 hectare maïsland in gebruik. Het bedrijf levert ongeveer een miljoen liter melk per jaar, wat naar Frieslandcampina gaat. De omvang van het bedrijf hoeft wat Bert betreft niet groter. Bert verdient een boterham met zijn bedrijf en er moet wat hem betreft ook tijd overblijven om leuke dingen te doen. Bert vindt het werk prachtig, maar de situatie wordt steeds nijpender, omdat de kosten wel omhoog gaan maar de melkprijs hetzelfde blijft. Bert wil het bedrijf graag optimaliseren en het management zo goed mogelijk op orde krijgen om de kostprijs omlaag te brengen.

Het goede voorbeeld geven

Bert vindt het mooi om samen met de andere boermarke leden gedachten uit te wisselen en werkzaamheden te verrichten. De boermarke zorgt voor veel sociaal contact en is handig voor bijvoorbeeld het gezamenlijk aanschaffen van machines of kavelruil. Er is in de media veel te doen rondom landbouw, met de boermarke laten de boeren zien dat zij goed bezig zijn als het gaat om duurzaamheid. Samen bereik je volgens Bert meer mensen en ben je groter en sterker.
Play Video

Boermarke nieuws

Boermarke nodigt u uit voor een Lentegesprek
Boermarke plaatst bankjes
De tweede editie van ‘De Oogstkrant’ is uit
Leden boermarke volgen cursus ‘Natuurbeheer en ondernemerschap’
5 km bloemenranden gezaaid in de boermarke Zeijen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen omtrent de boermarke Zeijen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.