Roelof Barels

/
/
Roelof Barels
Het boerenbedrijf van Roelof Barels
Aan de Oosterweg, net buiten het dorp Zeijen, ligt het bedrijf van Roelof Barels. Een gemengd bedrijf met akkerbouw en veehouderij. Roelof boert alleen en is verantwoordelijk voor alle werkzaamheden en administratie van het bedrijf. Op de 56 hectare land verbouwt Roelof suikerbieten, maïs en aardappelen. Daarnaast heeft Roelof rond de 100 koeien op het bedrijf, waarvan de melk naar Frieslandcampina gaat. Een deel van de grond beheert en onderhoud Roelof voor Staatsbosbeheer.

Het zit in de familie

Roelof is opgegroeid op de boerderij en het boeren zit in de familie. De familie van Roelof zit al meer dan 300 jaar in Zeijen en het bedrijf is zo alle generaties in de familie gebleven. In die tijd is er veel veranderd en het boeren is er niet per se makkelijker op geworden. Maar Roelof gaat gewoon vrolijk verder en hoopt dat hier in de toekomst verbetering in zit.

Kavelruil

Oorspronkelijk zat het bedrijf van Roelof midden in Zeijen. Maar sinds 2017 is hij door middel van een grote kavelruil verkaveld naar zijn huidige bedrijf net buiten Zeijen. De verhuizing betekende het vertrek van de laatste veehouder uit de dorpskern van Zeijen. Voor Roelof was het wel even wennen, maar hij is blij dat hij deze stap genomen heeft. Tot dan was de grond van Roelof erg verspreid met verschillende percelen op soms grote afstanden. Met de verkaveling heeft Roelof nu al zijn land dichtbij om zijn huis. Voor Roelof zorgt dit voor meer controle en de koeien dichterbij huis, wat veel makkelijker werkt.

Klimaatneutraal

Roelof hoeft qua omvang van het bedrijf niet erg te groeien. Wel denkt Roelof na om eventueel in de toekomst zonnepanelen op de daken of windmolens op het land te plaatsen. Ook heeft hij een platenkoeler waarmee de melk de warmte overdraagt aan het water, waardoor de melk afkoelt en het water opwarmt. Alle lampen zijn voorzien van led verlichting en daarnaast maakt Roelof gebruik van grasklaver waardoor je minder stikstof hoeft te strooien. Zo werkt Roelof aan een klimaatneutrale bedrijfsvoering.
Play Video

Boermarke nieuws

Boermarke nodigt u uit voor een Lentegesprek
Boermarke plaatst bankjes
De tweede editie van ‘De Oogstkrant’ is uit
Leden boermarke volgen cursus ‘Natuurbeheer en ondernemerschap’
5 km bloemenranden gezaaid in de boermarke Zeijen

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen omtrent de boermarke Zeijen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.